اسید معده بالا و رفلاکس آن خطراتی جدی را برای سلامتی شما در پی خواهد داشت. اما راهکارهای طبیعی و بدون دارو برای کنترل و از بین بردن این شرایط وجود دارند که در این بخش به آنها اشاره خواهیم کرد. بهترین راهکارها برای کاهش فوری اسید معده و جلوگیری از ریفلاکس آن عبارتند از:
بعد از غذا دراز نکشید!
پس از غذا تا یک ساعت از دراز کشیدن پرهیز کنید. اگر نیاز به استراحت دارید، یکی دو بالش زیر سرتان بگذارید تا زاویه مری به معده حدود ۴۵ درجه باشد. شبها نیز اگر به پشت میخوابید، از بالش بیشتر یا بلندتر استفاده کنید و اگر به پهلو میخوابید به پهلوی چپ بخوابید.
وعدههای غذایی خود را بیشتر کنید!
یکی از راههای درمان اسید معده زیاد این است که در عوض سه وعده بزرگ، وعدههای بیشتر و کوچکتری را در روز میل نمایید. زمانی که معده پر باشد، شانس رفلاکس اسید به مری بیشتر خواهد بود. بنابراین، توصیه میشود که در عوض وعدههای بزرگ، تا جایی که میتوانید وعدههای غذایی خود را بیشتر و کوچکتر کنید.
وزن کم کنید
اگر اضافه وزن دارید وزن کم کنید، زیرا اضافه وزن میتواند فشار روی اسفنکتر را برای بسته بودن کاهش داده و به ریفلاکس بیشتر اسید منجر گردد.
سیگار کشیدن را ترک کنید.
اگر سیگاری هستید، به فکر ترک کردن باشید، زیرا نیکوتین میتواند قدرت اسفنکتر را برای بسته بودن تضعیف کند.
غذاهای تحریک کننده را کنار بگذارید
اگر بالا آمدن اسید معده برای شما مشکل ایجاد کرده است و مشکل را در رژیم غذایی میبینید، نباید از خود بپرسید که “برای کاهش اسید معده چه بخوریم” بلکه باید بپرسید “برای کاهش اسید معده چه نخوریم”. اولین قدم شما برای رفع اسید معده، اجتناب از خوردن غذا و نوشیدنیهایی است که این روند را تشدید میکنند.
مصرف الکل، قهوه و نوشابه را محدود کنید.
سر دسته مواد غذایی که باعث تشدید رفلاکس معده خواهند شد سه گروه عمده نوشیدنیها هستند که الکل، قهوه و نوشابههای گازدار را شامل میشوند. الکل و قهوه اثر شل کنندگی قوی روی دریچه (Sphincter) مری دارند و باعث باز شدن آن و بازگشت غذا و اسید میگردند. قهوه و نوشابههای گاز دار (و البته دوغ) خاصیت اسیدی دارند که مشکل رفلاکس را تشدید خواهند کرد.
گاز درون نوشابههای گازدار نیز برای خروج از معده، به دریچه فشار مضاعف وارد کرده و فرآیند رفلاکس را تشدید میکند. بهترین نوشیدنی برای افراد مبتلا به رفلاکس فقط آب است که خاصیت اسیدی ندارد. بعضی از محققان توصیه مینمایند که آب با خاصیت قلیایی (Alkaline Water) نوشیده شود که در بعضی افراد میتواند مفید باشد.
نوشیدن حجم زیاد مایعات به همراه غذا برای افرادی که رفلاکس دارند مضر است، زیرا با افزایش حجم مواد داخل معده، شانس رفلاکس را افزایش میدهد. قهوه نیز بهتر است ترجیحا با صبحانه میل شود و در طول روز به خصوص نزدیک به زمان خواب از آن اجتناب گردد.
از خوردن غذاهای تند، چرب و ترش بپرهیزید.
در میان غذاها، غذاهای تند (Spicy)، چرب و یا بسیار ترش میتوانند باعث ریفلاکس گردند. غذاهای زیاد سرخ شده و چرب، دیرتر هضم و از داخل معده تخلیه شده و به همین دلیل شانس رفلاکس را افزایش میدهند. غذاهای تند باعث شل شدن دریچه (اسفنگتر) مری میشوند و غذاهای ترش و اسیدی با افزایش میزان اسیدیته معده این روند را تشدید میکنند.
فلفل، گوجه فرنگی، پرتقال، لیمو و توت فرنگی اگرچه دارای ویتامین C و منافع زیادی برای بدن میباشند، ولی اگر زیاد مصرف شوند رفلاکس را تشدید میکنند. اگر از اهل آب پرتغال نوشیدن هستید، بهتر است آن را به همراه غذا و به میزان کم (نصف لیوان در یک وعده) مصرف کنید. گوشتهای پرچرب یا غذاهای گوشتی چرب نیز به علت تاخیر در هضم غذا در معده این روند را تشدید میکنند.