مقامات امنیتی اسرائیلی که در چند روز گذشته با خبرگزاری یدیعوت آحارونوت مصاحبه کردند از درگیری غریبالوقوع ارتش اسرائیل در شمال و تنش بین مقامات اسرائیلی و آمریکایی خبردادند. آنها گفتند: «اقدام نخست وزیر علیه آمریکاییها کاملا هیستریک و غیرضروری بود. این سطح از واکنش معمولا برای نیازهای بسیار ضروری انجام میشد.»
با این وجود اطرافیان نخست وزیر، اتهامات را به طور کامل رد میکنند و مدعی هستند که نتانیاهو در گفت وگوهای خصوصی تاکید دارد: «هیچ فشاری وجود ندارد. ارتش اسرائیلی دیگر بمبی برای دفاع از خود ندارد.»
تنش بین واشنگتن و تل آویو در حال حاضر مهم ترین موضوع برای امنیت اسرائیل، پیش از شکست حماس در جنوب، گسترش درگیری با حزب الله در شمال و مسئله دخالت مستقیم ایران، محسوب میشود. بدون رابطه خوب با آمریکاییها همه این جبههها برای اسرائیل بسیار خطرناک محسوب میشود. آنها از سردی روابط بین اسرائیل و آمریکا بسیار خوشحال شدهاند و سخنان تحریکآمیز سیدحسن نصرالله نیز ناشی از همین سردی روابط بین دو کشور تفسیر میشود. فشارهای سیاسی نیز تنها موجب بدتر شدن این رابطه خواهد شد.
در جنگ طولانی احتمالی پیشرو که با پیامدهای منطقه ای و جهانی همراه است، گفت وگوی راهبردی بین اسرائیل و ایالات متحده باید مستمر و نزدیک باشد. فراتر از برگزاری چندجلسه بین جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و افرادش با تیمهای اسرائیلی که در حال انجام است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، پس از حمله نتانیاهو به این ادعا که دولت بایدن ارسال تسلیحاتی را به تعویق می اندازد، اظهار کرد: «ویدئوی نتانیاهو کاری شرمآور بود.» کربی افزود: «ما انتشار این ویدئو را باور نکردیم و اظهارات بیان شده توسط نخستوزیر، با وجود اینکه هیچ کشوری در جهان به اندازه ما از اسرائیل حمایت نمیکند، ایالات متحده را ناراحت و ناامید کرده است. با جود اظهارات نادرست نتانیاهو درباره تامین تسلیحاتی اسرائیل، اما به تصمیم ما برای حمایت از این کشور صدمه نخواهد زد.»
اگرچه آمریکاییها مانع از گامهای جدی ارتش اسرائیل در جنگ غزه بهویژه در نبرد رفح شدند، اما طی هشت ماه و نیم جنگ در چند جبهه، نمیتوان کمکهای نظامی و سیاسی دریافتی از آنها را نادیده گرفت. به عنوان مثال، وقتی صحبت از گسترش جنگ علیه حزب الله می شود، حقیقت ساده است: اسرائیل بدون حمایت آمریکا وارد آن نخواهد شد. واقعیت را نباید پنهان کرد؛ انتظار میرود که نبرد پیشرو سختترین جنگی باشد که اسرائیل تاکنون تجربه کرده و پیروزی در آن نیازمند تسلیحات بسیار زیاد و مدرنی است. همچنین نیاز است تا مانند همیشه یک ناو هواپیمابر آمریکایی نیز در منطقه حضور داشته باشد.
امروز پس از یک درگیری طولانی و طاقت فرسا که ساکنان شمال را از خانه و کاشانه خود آواره کرد، جنگ محتملتر به نظر میرسد اما با این حال منابع ارشد اسرائیلی همچنان معتقدند که نصرالله علاقه ای به جنگی گسترده ندارد.
منبع: وای نت / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱