کمبود ویتامین دی باعث این بیماری دردناک در زنان می‌شود

چهارمین کنگره بین‌المللی جراحی‌های کم‌تهاجمی زنان و اندومتریوز با حضور جمعی متخصصان و اساتید صاحب‌نام ایران و جهان در حوزه‌های زنان و زایمان، جراحی‌های کم‌تهاجمی و لاپاراسکوپی، ناباروری، اپیدمیولوژی، ژنتیک و ... به صورت مجازی در پژوهشگاه ابن سینای جهاددانشگاهی برگزار شد.

دکتر محمد رضا صادقی رییس پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینای جهاددانشگاهی در این مراسم گفت: سلامت یکی از محور‌های بحث توسعه پایدار جهانی است. امروزه بسیاری از کشور‌های دنیا به این بحث پرداخته اند. ما نیز در برنامه توسعه ملی به این مبحث توجه کرده ایم و اکنون نیز در حال تدوین توسعه هفتم هستیم.

وی سلامت بانوان، مادران و زنان را یکی از محور‌های اساسی سلامت عنوان کرد و گفت: خانواده رکن اساسی در جامعه را تشکیل می‌دهد. ستون خانواده وابسته به سلامت مادر و زنان است بنابراین توجه به سلامت مادر و بانوان، توجه به سلامت خانواده و جامعه است.

دکتر صادقی همچنین اظهارداشت: آندومتریوز از جمله بیماری‌هایی است که در بحث سلامت بانوان از اهمیت زیادی برخوردار است. این بیماری در ابتدا مانند سایرعفونت‌ها یا التهاب‌های لگنی بیماری خاموش است، اما در مراحل پیشرفته همراه با علایم و عوارضی است که تمام خانواده متوجه آن می‌شوند.

رییس پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینای جهاددانشگاهی در ادامه خاطرنشان کرد: خاموش بودن این بیماری باعث تاخیر در تشخیص و درمان آندومتریوز می‌شود که عوارض و پیامد‌هایی و اثرات گسترده‌ای به دنبال دارد. اکنون بخش مهم فعالیت این مرکز مربوط به آندومتریوز، عوارض تولید مثلی و باروری مادران و بانوان است. بخش دیگر مربوط به کیفیت زندگی آنهاست که ابعاد مختلف زندگی آن‌ها را تحت شعاع قرار می‌دهد.

وی گفت: خدا را شکر که امروز می‌توانیم با توجه به جراحی‌های کم تهاجمی کمترین زمان توقف خانم‌ها در مراکز درمانی و بیمارستانی را داشته باشیم. اکنون کلینیک آندومتریوز مرکز ناباروری ابن سینا نیز محل امید بسیاری از بیمارانی است که نیازمند جراحی‌هایی هستند که ضمن حفظ باروری، کیفیت زندگی شان نیز تغییر پیدا کند. امیدواریم دستاورد‌های این کنگره، موجب حفظ جمعیت، سلامت جامعه و بانوان باشد.

آندومتریوز یک بیماری ناشناخته است


دکتر علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در این مراسم گفت: در سایه توجه پژوهشگاه ابن سینا طی سال‌های اخیر ویژه‌ای به بحث حوزه سلامت بانوان یعنی آندومتریوز شده و کار‌های خوبی نیز در زمینه تشخیص و درمان این بیماری انجام شده است.

وی افزود: آندومتریوز یکی از حلقه‌های مفقوده در حوزه سلامت طی سال‌های اخیر بوده و کمتر به این بیماری توجه شده است. طی این سال‌ها عمدتا مطالعات و برنامه‌های مداخلات و تشخیصی ما غیر علمی بوده اند، اما باید همت دوستان مان در پژوهشگاه ابن سینا که یک محیطی برای طراحی استراتژی‌های تشخیصی و درمانی و مداخلات این بیماران فراهم کرده اند را نکته‌ای مثبت تلقی کنیم.

وی ادامه داد: آندومتریوز یک بیماری مزمن، پیچیده، چند وجهی، آزار دهنده و فرسایشی در سلامت بانوان تلقی می‌شود. شانس بالایی مشکلات متعدد جسمی و روان تنی ناشی از این بیماری به گونه‌ای است که روی کیفیت زندگی این بیماران نیز تاثیر می‌گذارد. متاسفانه گاهی اوقات این ابعاد فرسایشی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. در عین حال اتفاق‌های خوبی هم در حال رخ دادن است. خیلی سریع یافته‌های مهمی که ما در عرصه‌ها و علوم پایه داریم، اکنون تجلی آن را در حوزه تشخیص و درمان مشاهده می‌کنیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آندومتریوز را یک بیماری ناشناخته عنوان کرد و گفت: اگر امروز اذعان کنیم که بیماری آندومتریوز یک بیماری در زمره بیماری خود ایمنی تلقی می‌شود به گزاف سخن نگفته باشیم.

دکتر زالی خاطرنشان کرد: این بیماری با بعضی از بیماری‌ها مانند میگرن همراه است؛ افرادی که مبتلا به اندومتریوز هستند شانس بالاتری به ابتلای میگرن دارند و به خصوص نوجوانانی که در سنین پایین‌تر دچار این بیماری می‌شوند معمولا درد‌های مهمتری از بحث میگرن را تجربه می‌کنند.

وی تشخیص سریع این بیماری را بسیار مهم تلقی کرد و گفت: در حال حاضر باید در کنار لاپاروسکوپی از روش‌های کمکی هم برای تشخیص این بیماری استفاده کنیم. روش‌های نوین به روش تصویربرداری و MRI می‌تواند در این زمینه کمک بسیار زیادی کند.

به گفته وی، همچنین باید برای تشخیص و درمان این بیماری فاکتور‌های تغذیه‌ای و محیطی را نیز مد نظر قرار دهیم. تحقیقات نشان داده اند رابطه مستقیمی با پایین بودن ویتامین D و ابتلا به این بیماری وجود دارد. در مقابل آنتی اکسیدان‌ها و مصرف ویتامین C می‌تواند نقش تقلیل کننده داشته باشند و شانس قاعدگی دردناک و ابتلا به آندومتریوز در بانوان را کاهش دهند. همچنین دیگر تحقیقات نشان داده اند، آلودگی هوا نیز نقش کلیدی در ابتلا به آندومتریوز دارد. از اینرو ضرورت دارد در کنار مباحث تشخیصی و درمانی این گونه مسایل نیز پرداخته شود.

دکتر زالی ادامه داد: امروزه پیش بینی می‌شود ۳ میلیون آندومتریوز در کشور داشته باشیم، اما تنها ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر از این افراد تشخیص داده می‌شوند، زیرا باقی این افراد در مدار تشخیص قرار نگرفته اند.

هزینه و رنج بیماران کاهش یافته است

دکترعلی صادقی تبار، مدیر مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر پژوهشگاه ابن سینا نیز در این مراسم گفت: ما در این مرکز سعی کرده ایم به تمام ابعاد این بیماری بپردازیم. خوشبختانه امروزه پس از گذشت یازده سال از فعالیت‌های این مجموعه، میزان مراجعه بیمارانی که تحت درمان اشتباه و مسیر‌های نادرست قرار گرفته بودند، کمتر شده، زیرا نقش مهم آموزش و فرهنگسازی در این مساله دخیل بوده است.

وی افزود: امروزه توانسته ایم با استفاده از ابزار‌های دقیق تشخیص پاراکیلینیکی و تجربه متخصصان، رنج، هزینه و رفت و آمد بیماران را کمتر کنیم و شرایطی را در جامعه فراهم کنیم که بتوانند از این خدمات بهره بگیرند.

مدیر مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر پژوهشگاه ابن سینا اظهارداشت: نه تنها این خدمات را توانسته ایم به جامعه بلکه به منطقه نیز معرفی کرده ایم و اکنون مجموعه ما توانسته است فرامرزی عمل کند و در محدوده جغرافیایی خودش اثرگذار باشد.

دکتر صادقی تبار ادامه داد: خوشبختانه در دیدار‌هایی که مسوولان جهاد دانشگاهی با کشور سوریه و همچنین به تازگی با عراق داشتند، موضوع آندومتریوز و اثر بخشی فعالیت همکاران ما برای آن کشور‌ها مورد توجه قرار گرفته است بنابراین باید ارزش این همگرایی و کار تیمی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد، زیرا کار ما فراتر از درمان است و تاثیرگذاری زیادی به همراه دارد.

بنا به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، این کنگره با محور‌هایی مانند اپیدمیولوژی، ژنتیک و اپی‌ژنتیک بیماری اندومتریوز، درمان‌های دارویی و جراحی اندومتریوز، حفظ باروری در مبتلایان به اندومتریوز، اندومتریوز و بارداری، عوارض لاپاراسکوپی، هیستروسکوپی و آناتومی در جراحی لاپاراسکوپی که از ۷ بهمن آغاز شده در روز‌های ۱۴ و ۱۵ ادامه دارد.

به اشتراک گذاری این مطلب!

بیماری ساده‌ای که در صورت بی توجهی تبدیل به سرطان می‌شود

نشانه‌ها و علائم مربوط به مشکلات تیروئید کدامند؟

0 دیدگاه

    ارسال دیدگاه